SPECIALIȘTII IN NEUROLOGIE AU DESCOPERIT CĂ MERSUL PE JOS FACE CREIERUL MAI CREATIV ȘI ATENUEAZĂ DUREREA

Unul dintre specialiștii ce susțin acest lucru este medicul neurolog Jose Angel Obeso, director la Centro Integral en Neurociencias (Centrul Integral de Neuroștiințe) din Madrid, Spania. Activitatea sa zilnică din spital și experiența cu persoanele depresive l-au ajutat să-și dea seama cât de terapeutic este mersul pe jos pentru cel puțin o oră pe zi (dacă este posibil) într-un cadru cât mai natural.

După cum știm deja, depresia, sau chiar perioadele de stres și anxietate, pot provoca un deficit la nivelul proceselor cognitive fundamentale din creier, cum ar fi memoria, înțelegerea, creativitatea, etc. Dacă mergem pe jos în fiecare zi, toate aceste procese vor fi îmbunătățite.

Prin urmare, nu mai ai nicio scuză. După ce vei termina de citit acest articol, suntem siguri că vei pune în practică acest remediu simplu și eficient: mersul pe jos!

 

Mersul pe jos alungă oboseala psihică

Există încă un aspect interesant de care ar trebui să ținem cont. Noi toți avem obiceiuri care, fără să ne dăm seama, pun creierul pe „pilot automat”, provocându-i stres. Reține următoarele informații:

Cel mai mare dușman al creierului este rutina. Faptul că facem aceleași lucruri în fiecare zi ne determină să cădem într-un fel de depresie și inevitabilă descurajare. Puțin câte puțin, creierul își încetinește activitatea. Atenția noastră are de suferit, deoarece nu există stimuli noi asupra cărora să ne concentrăm. Putem, de asemenea, să avem pierderi de memorie, întrucât prea puține lucruri ne mai trezesc interesul. Din cauza lipsei de motivație, memoria este mai puțin activă.

Rutina ne scade entuziasmul, iar sentimentul de descurajare rezultat afectează în mod considerabil creierul, ca urmare a reducerii numărului de conexiuni nervoase, de sinapse, etc.
Pe zi ce trece, creierul începe să funcționeze într-o manieră automată. Nu mai există momente de bucurie sau creativitate, iar creierul este guvernat de directive prestabilite, funcționând la fel ca un calculator programat anterior. Acest lucru ne pune în pericol sănătatea psihică, dar și fizică.

Potrivit doctorului Jose Angel Obeso, creierul pe „pilot automat” este un fenomen răspândit în orașele mari. Vorbim despre acele persoane care sunt preocupate în mod special de propriile nevoi emoționale și care trăiesc în orașe mari, intens poluate, confruntându-se cu niveluri ridicate de stres.

 

Mersul pe jos este foarte relaxant

„Persoanele care fac plimbări pe jos nu sunt încărcate de obligații, ci sunt învăluite de simpla plăcere de a se elibera pas cu pas de tot ce le apasă.” Doctorul Jose Angel Obeso susține să beneficiile nu sunt vizibile din prima zi, ci după cel puțin o săptămână de mers pe jos constant. Abia atunci vom observa următoarele rezultate terapeutice:

Atunci când ne plimbăm, creierul nu este preocupat de nimic altceva. Mersul pe jos este o activitate simplă, accesibilă tuturor, ce îți oferă o porție generoasă de oxigen, aerul curat reușind să-ți accentueze starea de bine. În aceste momente este stimulat lobul frontal, acesta find asociat cu creativitatea și starea de spirit. Dacă mai adăugăm în ecuație și eliberarea naturală de endorfine, magia se întâmplă. Creierul se încarcă de euforie și optimism.
Odată cu îmbunătățirea dispoziției, se dezvoltă și creativitatea. Nu mai simțim nicio presiune, hormonul numit cortizol ce este secretat în perioadele de stres dispare, iar zidurile negativității se prăbușesc. În acest moment, începem să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă. Devenim mai relaxați, mai entuziasmați, mai încrezători.

În general, ne desfășurăm activitatea în locuri foarte strâmte: acasă, la locul de muncă, în restaurante sau localuri, în supermarketuri… Acestea sunt spații limitate și pline de oameni. Locurile acestea familiare ne fac, de obicei, mai tensionați. Dar atunci când facem o plimbare în natură, spațiul deschis este perceput ca un act de libertate și expansiune.

 

Conform doctorului Jose Angel Obeso, trebuie să căutăm, înainte de toate, un contact cu natura. Este ca și cum ne-am întoarce în pântecele mamei, la începutul vieții noastre. Nu este un act spiritual ci, mai degrabă, o necesitate organică. Dacă ne plimbăm prin oraș, nu facem decât să ne contaminăm și mai tare cu aerul pe care îl respirăm. Este bine să ne umplem plămânii cu oxigen curat și să oferim privirii noastre peisaje noi, pentru a îmbogăți creierul cu noi stimuli.

Mersul pe jos în natură este foarte benefic

Prin intermediul acestui articol, te invităm încă o dată să adopți obiceiul de a merge pe jos în fiecare zi, pentru cel puțin o jumătate de oră. Plimbă-te prin parc, în munți, pe plajă. Vei vedea că în doar câteva săptămâni sănătatea ta fizică și psihică se va îmbunătăți. Mersul pe jos este, fără îndoială, mai bun decât analgezicele sau vitaminele!

Sursa: Uti24
Înapoi Sciatica si durerile de spate remediate prin terapia Bowen

Lasă un comentariu

Oferim suport și siguranță persoanelor afectate de Scleroză Multiplă.

Sediul Speromax

Str. Gladiolelor, Nr.3A
Alba Iulia,  Jud. Alba, 510040
Program:

Luni, Miercuri, Vineri 8:30 – 12:30

Marți, Joi 8:30 – 16:00