Ce este Scleroza Multiplă?

Scleroza multipla este una dintre cele mai comune boli ale sistemului nervos central (creierul si coloana vertebrala). SM este o stare demielinizanta inflamatorie. Mielina este un invelis gras care izoleaza nervii, avand un rol similar cu izolatia unui fir electric, permitand nervilor sa transmita impulsuri foarte rapid. Viteza si eficienta transmiterii acestor impulsuri nervoase stau la baza miscarilor line, rapide si coordonate fara un efort constient. In scleroza multipla pierderea mielinei (demielinizarea) este insotita de o incapacitate a nervilor de a transmite impulsuri electrice de la, si spre creier, acest fapt producand diversele simptome ale SM. Locurile in care mielina a disparut (leziuni sau placi) apar ca zone intarite (cicatrici): in scleroza multipla aceste cicatrici apar In perioade diferite, in zone diferite ale creierului si ale sirei spinarii – termenul de Scleroza Multipla insemnand literal “multe cicatrici”.
Prezicerea cu exactitate a cursului bolii pentru fiecare persoana afectata este de domeniul imposibilului, in schimb primii cinci ani de activitate a bolii dau o vedere de ansamblu asupra evolutiei ulterioare. Aceasta estimare se face pe baza modului in care boala evolueaza pana in acel moment si tipul (forma) bolii. Gradul de invaliditate atins dupa 5 si 10 ani este un indicator important in estimarea modului in care boala va evolua in viitor. Cu toate acestea pot interveni un numar mare numar de variabile:
  • Un mare numar de persoane cu scleroza multipla (aproximativ 45%) nu sunt afectate puternic de boala si duc o viata normala.
  • Exista un segment al populatiei (40%) la care boala devine progresiva dupa un numar de ani.
  • Varsta la care apare boala si genul persoanei pot fi de asemenea indicatori asupra cursului bolii. Unele cercetari au aratat ca aparitia la o varsta mai mica (sub 16 ani) implica o prognoza favorabila. Trebuie insa mentionat faptul ca un adult tanar care traieste cu scleroza multipla timp de 20-30 de ani poate avea ca rezultat un grad ridicat de invaliditate, chiar daca evolutia pana in acel punct a fost lenta, iar in primii 10-15 ani acesta a fost doar usor afectat. Alte cercetari au aratat ca un inceput tarziu (peste 55 de ani) in randul barbatilor indica un aspect progresiv pe care boala il are.

Oferim suport și siguranță persoanelor afectate de Scleroză Multiplă.

Sediul Speromax

Str. Gladiolelor, Nr.3A
Alba Iulia,  Jud. Alba, 510040
Program:

Luni, Miercuri, Vineri 8:30 – 12:30

Marți, Joi 8:30 – 16:00