Pacienții cu scleroză multiplă, puși pe drumuri. Bolnavii cer mai multe centre specializate

Pacienţii cu o boală grea, scleroză multiplă, mai au o povară! Trebuie să meargă sute de kilometri până la o clinică autorizată. Fac un apel disperat la ministrul Sănătăţii să înfiinţeze mai multe centre unde pot găsi ajutor.

 

Liliana a fost diagnosticată cu scleroză multiplă acum 18 de ani. Întâi i-a fost afectată vederea, apoi picioarele. Nu luptă doar cu boala, ci şi cu sistemul.

„Am făcut un RMN în ianuarie şi am încercat să fac la 6 luni o programare din nou şi mi-a zis și m-a rugat frumos să sun după 20 august 2018 să mă programez pentru RMN, nu să-l fac”, povestește Liliana.

Ea locuieşte în Râmnicu Vâlcea şi trebuie să vină lunar în Bucureşti pentru tratament. Nici în orașul ei şi nici prin apropiere nu există un centru specializat.

Medicii din Craiova ar vrea să trateze astfel de pacienţi, dar nu îndeplinesc toate criteriile cerute de Ministerul Sănătăţii. De exemplu, nu sunt angajaţi suficienţi cardiologi care să asiste bolnavii 24 de ore din 24, aşa cum prevede legea.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: „Nu se pot rezolva peste noapte toate, pentru că nu ne dorim cataclisme în sistem (…) Cer comisiei de specialitate din Ministerul Sănătăţii să analizeze acele prevederi care sunt restrictive şi care nu afectează siguranţa pacientului”.

În prezent, sunt funcţionale 9 centre: 4 în Capitală şi câte unul la Iaşi, Tîrgu Mureş, Timişoara, Oradea şi Cluj.

Nici spitalul din Iaşi nu îndeplineşte toate criteriile.

Aproape 4 mii de români sunt diagnosticaţi cu scleroză multiplă. Tratamentul unui bolnav costă 32.000 de lei şi este gratuit.

Sursa: Stiri TVR
Înapoi Centre noi de tratament pentru bolnavii de scleroză multiplă

Lasă un comentariu

Oferim suport și siguranță persoanelor afectate de Scleroză Multiplă.

Sediul Speromax

Str. Gladiolelor, Nr.3A
Alba Iulia,  Jud. Alba, 510040
Program:

Luni, Miercuri, Vineri 8:30 – 12:30

Marți, Joi 8:30 – 16:00