Pacienţii cu boli grave vor avea acces la toate medicamentele destinate lor, şi nu numai la un singur medicament, a decis Guvernul

Pacienţii cu boli grave precum afecţiunile oncologice, cele cardiovasculare, hepatita C sau scleroza multiplă vor avea acces la toate medicamentele destinate lor, şi nu la un singur tratament, aşa cum era stabilit până acum, a decis Guvernul printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, în şedinţa de marţi a fost aprobată o Ordonanţă de Urgenţă, la propunerea Ministerului Sănătăţii, privind accesul neîngrădit la terapii pentru pacienţii cu afecţiuni grave.

Prin acest act normativ, se asigură accesul pacienţilor cu afecţiuni grave, adică boli rare, hepatită C, afecţiuni cardiovasculare sau scleroză multiplă la toate medicamentele destinate unei indicaţii terapeutice, în concordanţă cu starea sănătăţii pacienţilor, şi nu la un singur tratament aşa cum era reglementat până acum.

Pentru pacienţi nu va exista nicio contribuţie personală, iar diferenţa dintre preţul de comercializare şi costul efectiv per pacient se va datora de către deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă cu titlul de contribuţie trimestrială, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ministerului Sănătăţii a oferit anul trecut, prin mai multe modificări legislative, acces mai facil pacienţilor cu boli grave la serviciile medicale şi au fost introduse pe listele de medicamente compensate şi gratuite 13 molecule noi pentru tratarea pacienţilor cu boli rare. De asemenea, ministerul a avizat şi 12 centre de expertiză în boli rare la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Craiova, Zalău, Iaşi, Oradea şi Mureş.

Sursa: News.ro
Înapoi Reprezentanții legali ai adulților cu handicap grav sau accentuat, scutiți de plata impozitului

Lasă un comentariu

Oferim suport și siguranță persoanelor afectate de Scleroză Multiplă.

Sediul Speromax

Str. Gladiolelor, Nr.3A
Alba Iulia,  Jud. Alba, 510040
Program:

Luni, Miercuri, Vineri 8:30 – 12:30

Marți, Joi 8:30 – 16:00