Ministerul Sănătății amână până în ianuarie 2019 corecția prețurilor din Canamed, producătorii solicitând prețuri mai mari pentru peste 2.000 de medicamente

Ministerul Sănătății amână până în ianuarie 2019 corecția prețurilor din Canamed, producătorii solicitând prețuri mai mari pentru peste 2.000 de medicamente

Prima corecție a prețurilor din Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed) realizată după 2015, care urma să se aplice de la 1 octombrie 2018, va fi amânată până la 1 ianuarie 2019, prevede un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care modifică prevederile unui proiect anterior. Motivul principal este legat de prețurile mai mari cerute de producători pentru jumătate dintre medicamentele din Canamed.

În 12 septembrie, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere un proiect de ordin privind corecția anuală a prețurilor din Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed). Prețurile urmau să fie valabile de la 1 octombrie 2018, iar lista anexată cuprinde 4.370 de medicamente. Ultima corecție a prețurilor din Canamed a avut loc în 2015.

Însă inițiatorii noului proiect de ordin au precizat că Ministerul Sănătății a solicitat Case Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) un punct de vedere cu privire la termenul de implentare în SIUI a noilor prețuri, primind răspuns printr-o adresă din 17 septembrie.

CNAS a transmis ministerului că “termenul de 15 zile prevăzut de legislația în vigoare poate fi insuficient pentru actualizarea aplicației informatice și transmiterea propunerii cu privire la lista denumirilor comerciale și a prețurilor de decontare aferentă noului Canamed rezultat ca urmare a corecției anuale”, se arată în referatul de aprobare a ordinului.

Autorii proiectului motivează că peste 2.000 de prețuri propuse de deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP), din cele 4.370 de medicamente incluse în noul proiect de Canamed, nu sunt în conformitate cu prețurile calculate de Ministerul Sănătății, ceea ce ar presupune un număr mare de decizii de respingere.

“Se impune modificarea procedurii și se introduc prevederi noi pentru corecția din anul 2018. Având în vedere aceste aspecte se impune prelungirea valabilității prețurilor medicamentelor existente în Canamed până la 01.01.2019”, arată documentul menționat.

Astfel, prețurile actuale vor râmâne în vigoare până la finalul acestui an.

“La intrarea în vigoare a prezentului ordin, preţurile maximale ale medicamentelor autorizate de punere pe piaţă şi preţurile de referinţă generice/biosimilare aprobate în Canamed rămân valabile până la intrarea în vigoare a ordinului de aprobare a preţurilor calculate în urma corecţiei anuale, dar nu mai mult de 1 ianuarie 2019”, prevede proiectul de ordin.

Proiectul de ordin introduce și procedura de stabilire a prețurilor în cazul celor contestate de DAPP.

“În situația în care, în urma analizei contestației, ministerul acceptă nivelul de preț propus de DAPP/reprezentant, acesta va fi aprobat. În cazul în care, în urma analizării contestațiilor, nivelul de preț propus de DAPP/reprezentant nu e în conformitate cu prezentele norme, ministerul emite decizii de repingere și comunică nivelul conform al prețului”, arată proiectul.

Chiar dacă deținătorii de autorizații nu acceptă prețurile decise de minister, ei sunt obligați să comercializeze medicamentele timp de 12 luni de la data comunicării deciziei de respingere, fără a depăși această perioadă, “la cel mai mic preț dintre prețul aprobat anterior și prețul propus de către DAPP/reprezentant”.

Anexa cu prețurile propuse prin proiectul de ordin este publicată pe site-ul ministerului.

Pentru actuala corecție a prețurilor, depunerea documentației a început în data de 30 aprilie și s-a încheiat pe 31 mai.

Prețurile maxime stabilite de minister sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România.

Recent, Ministerul Sănătății a introdus 22 de noi medicamente, cele mai multe generice, în Canamed.

Sursa: 360 Medical
Înapoi Asociația SM Speromax Alba, nominalizată la Gala Fundației Vodafone România. Puteți susține prin VOT!

Lasă un comentariu

Oferim suport și siguranță persoanelor afectate de Scleroză Multiplă.

Sediul Speromax

Str. Gladiolelor, Nr.3A
Alba Iulia,  Jud. Alba, 510040
Program:

Luni, Miercuri, Vineri 8:30 – 12:30

Marți, Joi 8:30 – 16:00