Întreruperea tratamentului poate reactiva SM

Studiul identifică pacienții cu MS care prezintă riscul reactivării severe a bolii după întreruperea tratamentului cu Gilenya

Pacienții cu scleroză multiplă, cu o rată mare de recădere, dar cu mai puține tulburări fizice înainte de începerea tratamentului cu Gilenya-Novartis (fingolimod), ar putea prezenta o creștere a activității bolii dacă se oprește tratamentul, au raportat cercetătorii din Turcia.

Studiul, care a analizat pacienti cu forme recidivante de SM, face referire la creșterea cazurilor de „reactivare severa a bolii “ sau SDR (severe disease reactivation). Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru și de ce afectează doar unii pacienți.

Cercetatorii au publicat articolul lor, “Factori predictivi de reactivare sclerozei multiple severe dupa intreruperea administrarii de Fingolimod”, in publicatia “The Neurologist”.

Studiile au arătat că de Gilenya, aprobată în 2010 de FDA (U.S. Food and Drug Administration) din S.U.A., pot beneficia adulții cu SM recidivantă. Reduce ratele anuale de recidivă și previne formarea de noi leziuni ale creierului în comparație cu tratamente standard cu interferon. Leziunile sunt zone deteriorate de celule nervoase.

În ciuda beneficiilor sale, Gilenya nu este recomandată pacienților cu probleme cardiace sau hepatice, niveluri scăzute ale celulelor albe din sânge, infecții severe cu virusului herpetic sau alte infecții. De asemenea, pacienții care nu răspund la Gilenya și femeile care intenționează să rămână gravide sunt sfătuițe să oprească tratamentul.

Întreruperea tratamentului cu Gilenya poate duce la revenirea activitatii bolii ca inainte de inceperea tratamentului sau la reactivarea severă a bolii la unii pacienți.

Pentru a intelege mai bine ce factori de risc ar putea fi asociate cu reactivarea, o echipa de la Universitatea din Istanbul a comparat caracteristicile demografice si de boala ale pacientilor care au dezvoltat SDR dupa oprirea tratamentului cu Gilenya.

SDR a fost definita ca incluzând elementele manifestate în termen de 6 luni de la întreruperea tratamentului cu Gilenya:

  • mai mult de 5 leziuni captante cu gadoliniu sau o leziune demielinizantă inflamatorie detectabilă imagistic prin rezonanță magnetică,
  • progresia bolii până în punctul în care a fost necesar tratament suplimentar cu metilprednisolon sau schimb de plasmă;
  • progresia dizabilitatilor fizice reflectată de o creștere a scorurilor pacienților cu 1 punct sau mai mult.
Sursa: Scleroza multipla
Înapoi Foto: Gala Voluntarilor SM Speromax Alba. Lista premianților!

Lasă un comentariu

Oferim suport și siguranță persoanelor afectate de Scleroză Multiplă.

Sediul Speromax

Str. Gladiolelor, Nr.3A
Alba Iulia,  Jud. Alba, 510040
Program:

Luni, Miercuri, Vineri 8:30 – 12:30

Marți, Joi 8:30 – 16:00