Ventuzele

In medicina traditionala chinezeasca (M.T.C.) ventuzele sunt o modalitate de a pune in aplicare un principiu terapeutic, anume aducerea bolii din profunzime in suprafata, de unde poate fi mai usor eliminata de organism.

M.T.C. considera organismul uman ca pe o structura concentrica ce poseda nivele succesive de aparare fata de invazia factorilor de agresiune externa (vant, frig, umezeala, caldura etc.). Stratul extern de aparare e reprezentat de piele, apoi urmeaza musculatura si la interior organele. Aceste structuri sunt atacate pe rand de factorii patogeni, iar pe masura ce ele sunt strapunse se ajunge catre cele situate in profunzime.

In medicina populara romaneasca ventuzele se folosesc pentru “raceala”, adica pentru starea de curbatura (dureri musculare generalizate si in special ale spatelui). In acest caz, rolul ventuzelor este de a scoate catre suprafata “energia patogena” care a trecut de tegumente si a invadat musculatura. Dar mai exista si alte instante in care M.T.C. recomanda folosirea ventuzelor: In traumatisme care au produs hematoame intramusculare, cand ventuzele se pot asocia cu sangerare locala; in cazuri de staza a sangelui intr-un anumit teritoriu in afara cauzelor traumatice (sedentarism, emotii intense sau blocate in interior, nemanifestate etc.)