Aromaterapia

Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei care foloseste esentele aromatice volatile provenite din unele plante, in scop de restabilire a starii de sanatate, folosind diferite cai; pe cale interna, sub forma de bai, inhalatii, pe cale cutanata prin masaj, etc.
Uleiurile aromatice se gasesc in foarte multe plante, atit medicinale cit si cele folosite in alimentatie.Ele pot fi extrase din frunze, flori, radacini, scoarta, rasini, coji de fructe.

Proprietatile curative se datoreaza continutului lor in uleiuri esentiale precum si altor componente insuficient studiate. Dr.Taylor de la Universitatea Austin,Texsas afirma ca le-ar trebui o mie de ani chimistilor din intreaga lume, pentru ca acestea sa poata fi complet studiate. In prezent se cunosc componentele principale, care sunt in mare parte amestecuri de alcooli, terpene, esteri, aldehide, fenoli, cetone.
Esentele se extrag de obicei prin distilare, presare sau extractie cu solventi organici, cantitatea de esenta prezenta intr-o anume planta, variind de la 0.01% la 10% sau peste.
Esentele naturale au fost folosite din cele mai vechi timpuri. Vechii egipteni se pare, ajunsesera sa le foloseasca inclusiv la imbalsamarea mumiilor. In mormantul lui Tutankhamon s-au gasit recipiente care au continut candva substante aromate sau produse folosite in scop cosmetic. In secolul nouasprezece apar primele analize stiintifice, odata cu aflarea structurii hidrocarburilor terpenice.

Mecanismul de actiune al uleiurilor eterice nu este inca complet descifrat. Ele actioneaza atat la nivel local cat si general, prin intermediul mirosului cu ajutorul respiratiei patrunzand in insasi fiinta si constiinta noastra, fiind considerate mediumuri subtile care ne dirijeaza emotiile, perceptiile si reactiile. Mc Kenzie vorbeste despre o anume vibratie subtila care activeaza al saselea simt, ca percepere extrasenzoriala.