Cât de mult durează o consultație la medic?

Pentru jumătate din populaţia lumii, o vizită la medicul generalist durează mai puţin de cinci minute, spun cercetătorii. Consultațiile variază între 48 secunde în Bangladesh și 22,5 minute în Suedia. În Statele Unite, o consultaţie durează aproximativ 20 de minute.

Timpul de consultare mai scurt a fost asociat cu o stare de sănătate precară în ceea ce-i priveşte pe pacienţi şi cu epuizare profesională în ceea ce-i priveşte pe medici, explică dr. Greg Irving de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie şi colegii săi într-un raport publicat online la 8 noiembrie în BMJ Open.

Cercetătorii au analizat 178 de studii anterioare scrise în engleză, chineză, japoneză, portugheză, rusă sau spaniolă, acoperind 67 de ţări şi peste 28,5 milioane de programări. Optsprezece ţări, care reprezintă jumătate din populaţia lumii, au timpi de consultaţie de mai puţin de 5 minute, au constatat ei. Alte 25 de ţări au avut timpi de consultaţie de sub 10 minute.

În ţările dezvoltate, timpul pentru o consultaţie medicală pare să crească. În Statele Unite, de exemplu, consultaţiile se prelungesc cu 12 secunde pe an şi au ajuns de la 15 la 20 de minute într-o perioadă scurtă de timp.

Durata consultaţiilor medicale pare să scadă în ţările cu venituri mici şi medii, ceea ce poate avea implicaţii asupra creşterii populaţiei şi a opţiunilor de tratament. China, de exemplu, are un timp mediu de aproximativ două minute pentru o consultaţie la medic. Guvernul a anunţat recent o nouă politică de extindere a forţei de muncă din domeniul asistenţei medicale primare.

România vs. Canada

Conform studiului cercetătorilor britanici, durata media a unei consultații la medic în România este între 5 și 10 minute.
Durata unei consultații în Canada este între 15 și 20 de minute (mai aproape de 15 minute). Canada este în primele zece țări care oferă consultații lungi pacienților.

China, Bangladesh, Pakistan sunt țările cu cei mai mici timpi pentru o consultație, câteva minute.

Studiile viitoare ar trebui să ia în considerare valoarea adăugată pentru fiecare minut suplimentar de consultare, a spus Irving. Diferenţele dintre o programare de două minute şi o programare de 20 de minute pot fi evidente, dar cercetătorii doresc să ştie diferenţa dintre ceea ce este acoperit într-o întâlnire de 15 minute faţă de 20 de minute.

Contează durata unei consultații?

În ce moment calităţi precum promovarea sănătăţii încep să se facă simţite în consultaţie? Ce durată ne ajută să gestionăm cel mai bine sănătatea pacienţilor noştri?” – se întreabă cercetătorul.

Echipa Irving a constatat că durata consultaţiei a fost asociată cu cheltuielile naţionale de sănătate, cu numărul de medici de îngrijire primară la 1.000 de locuitori şi cu ratele de epuizare a medicului. În acelaşi timp, durata programării nu a fost asociată cu numărul de consultări per pacient în fiecare an, cu numărul de teste de diagnostic solicitate de medic, cu numărul vizitelor de urgenţă sau cu satisfacţia pacientului.

Corelaţiile dintre timpii de consultare şi rezultate pot deveni din ce în ce mai importante pe măsură ce populaţia ţărilor industrializate îmbătrâneşte, a declarat Robin Osborn de la Commonwealth Fund din New York City. Osborn, care nu a fost implicată în acest studiu, şi colegi ai ei au efectuat un studiu cu medici de îngrijire primară în 20 de ţări în 2015 care a examinat provocările în îngrijirea pacienţilor cu nevoi din ce în ce mai complexe în materie de sănătate. Pentru a asigura asistenţă medicală la preţuri accesibile şi de înaltă calitate pentru pacienţii bolnavi şi complecşi, este necesară o infrastructură puternică de îngrijire primară, a declarat ea pentru Reuters, citată de Agerpres.

Sursa: Pagini Romanesti
Înapoi Țara fără medici alungă rezidenți

Lasă un comentariu

Oferim suport și siguranță persoanelor afectate de Scleroză Multiplă.

Sediul Speromax

Str. Gladiolelor, Nr.3A
Alba Iulia,  Jud. Alba, 510040
Program:

Luni, Miercuri, Vineri 8:30 – 12:30

Marți, Joi 8:30 – 16:00