Asociația SM Speromax Alba: Raport de activitate pentru anul 2018

De 12 ani, Asociația SM Speromax Alba face tot posibilul să aducă zâmbetul pe buze și să îmbunătățească viața celor care suferă de scleroză multiplă. Astfel, vă prezentăm un raport de activitate pe anul 2018 al Asociaţiei SM SPEROMAX Alba.

„În anul 2018, România a sărbătorit Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia. Motiv de bucurie a fost și pentru Asociația SM SPEROMAX, deoarece am reușit să menținem serviciile actuale și să întărim capacitatea de acordare a acestor servicii.

Un an în care s-au acordat servicii specializate unui număr de 141 de persoane (91 pacienți și 50 membrii de familie). Dintre aceste servicii vreau să enumăr câteva:

 • Informare și consiliere
 • Consiliere Psihologică
 • Distribuire de ajutoare materiale
 • Promovarea unui stil de viață sănătos și activ
 • Procurarea actelor de identitate
 • Acompaniere în scopul prevenirii şi combaterii izolării sociale (Vizită şi suport la domiciliu, activități de socializare etc.)

Toate acestea s-au realizat prin devotamentul și implicarea unei echipe de specialiști formată din: asistent social, psiholog, kinetoterapeut, terapeut Bowen și un terapeut ocupațional.

Trebuie să amintim și de activitatea voluntarilor, cu pregătire școlară/academică diversă, care au susţinut echipa de specialişti în efortul lor de a soluţiona eficient problemele bolnavilor de scleroză multiplă.

Dorim să mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi până acum: parteneri, colaboratori, voluntari, finanţatori, sponsori. Și ne dorim să rămână în continuare aproape de asociaţie și de pacienții cu scleroză multiplă din județul Alba”, spune voluntarul SM SPEROMAX Alba Alexandru Preda.

FIŞA ORGANIZAŢIEI

1. DENUMIRE: Asociaţia SM SPEROMAX Alba
2. DATA ÎNFIINŢĂRII: 1 octombrie 2007
3. STATUT JURIDIC: asociaţie nonprofit, neguvernamentală, apolitică
4. ECHIPA SPEROMAX:

CONSILIUL DIRECTOR:

Preşedinte: Zaharia Dragoş
Vicepreşedinte: Ciortea Florin
Secretar: Pleșa Maria

SPECIALIȘTI:

 • Asistent social: Man Anca Letiția
 • Psiholog: Todea Alina
 • Kinetoterapeut: Lodroman Adela
 • Coordonator voluntari: Țerfea Diana
 • Terapeut Bowen/ Voluntar: Bocșa Ioana
 • Psiholog/Voluntar: Muntean Iulia Nicoleta
 • Contabil/Voluntar: Carabaș Elisabeta Ioana
 • PR/Voluntar: Avram Adriana Elena
 • Webmaster/Voluntar: Preda Alexandru

DATE DE CONTACT:

Adresa : Alba Iulia, Strada  Gladiolelor nr. 3A, judeţ. Alba
tel/fax: 0358103535,
e-mail: office.speromax@gmail.com
Site: www.smalba.ro

NUMĂRUL DE MEMBRI FONDATORI: 5
NUMĂRUL DE MEMBRI ASOCIAŢI: 141
NUMĂR VOLUNTARI: 25

PARTENERI:

Asociația de Scleroză Multiplă din România
BITXCODE SRL
Casa Anisia
Consiliul Județean Alba
Direcția de Sănătate Publică Alba
Primăria Municipiului Alba Iulia

FINANŢATORI:

Consiliul Județean Alba
Primăria Municipiului Alba Iulia

1. SPONSORI:
Alba Sport Vision
Birou Notar Public Bucur Cosmina Eugenia
Hospice Eliana
SC Grafo Media & Design SRL
SC Dacia SA
SC Ipec SA
SC Mecfil SRL
SC Vimed Com SRL
SC Lin & Ema SRL
SC Valimedia SRL
Gold Games

MISIUNEA ASOCIAŢIEI:

Creşterea calităţii vieţii în rândul persoanelor  afectate de Scleroză Multiplă.

OBIECTIVE:

 • Prevenirea discriminării şi egalizarea şanselor bolnavilor cu scleroză multiplă.
 • Egalitatea de tratament la bolnavii cu scleroză multiplă.
 • Responsabilizarea comunităţii asupra atitudinii faţă de bolnavii cu scleroză multiplă.
 • Protecţia împotriva neglijării bolnavilor cu scleroză multiplă
 • Conştientizarea/informarea opiniei publice – autorităţilor publice, furnizorii de servicii sociale, reprezentanţii societăţii civile despre evoluţia  cazuisticii în scleroza multiplă şi necesarul implicării în activităţi de protecţie în domeniul sclerozei multiple.
 • Difuzarea de informaţii în mediile medicale, cât şi spre instituţiile publice şi autorităţile locale, cu privire la problemele şi dificultăţile cu care se confruntă bolnavii de scleroză multiplă şi necesităţile acestora.
 • Informarea membrilor Asociaţiei cu privire la avantajele şi facilităţile legale de care pot beneficia, pe plan social şi / sau profesional.
 • Reprezentarea membrilor în raport cu autorităţile pentru a înlesni accesul la facilităţile prevăzute de lege, precum şi iniţierea unor demersuri pentru îmbunătăţirea legislaţiei privind protecţia socială şi asistenţa medicală.
 • Organizarea de activităţi informativ-educative, culturale, de divertisment etc. cu şi în beneficiul bolnavilor de scleroză multiplă.

AFILIERE

Asociaţia este membră fondatoare VOLUM – Federaţia Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România.

II. PROIECTE IMPLEMENTATE ÎN 2018

1. Serviciul social acordat în comunitate, destinat persoanelor Adulte cu handicap afectate de scleroză multiplă – finanțator Primăria Alba Iulia, prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia pentru Municipiul Alba Iulia și finanțator Consiliul Județean Alba prin Direcția Generala de Asistență Socială si Protecția Copilului Alba pentru județul Alba.

Prin furnizarea serviciilor sociale acordate în comunitate, destinate persoanelor adulte afectate de scleroză multiplă din Municipiul Alba Iulia, cât și din județul Alba, Asociația SM Speromax Alba, contribuie la creșterea calității vieții persoanelor adulte afectate de scleroză multiplă. Beneficiarilor li se oferă lunar, conform planurilor individuale de intervenție, servicii de:

 • informare și consiliere privind drepturile sociale, precum şi măsurile de sprijin în vederea facilitării integrării/reintegrării sociale şi inserţiei/reinserţiei familiale a persoanelor afectate de scleroză multiplă și familiilor acestora
 • consiliere psihologică, precum şi, după caz, terapii de specialitate – ventilare emoțională, grupuri suport, grupuri terapeutice, precum și sprijin în realizarea unor activităţi instrumentale ale vieţii zilnice (menaj, gestionare bunuri, efectuare cumpărături, plata facturilor, etc.)
 • promovarea unui stil de viaţă sănătos şi activ: facilitarea accesului la servicii medicale, organizarea acţiunilor şi/sau promovarea participării la activităţi de educaţie fizică sau sportive, organizarea evenimentelor şi/sau facilitarea accesului la activităţi culturale şi artistice, excursii şi drumeţii, promovarea activităţilor de voluntariat, etc.
 • acompaniere în scopul prevenirii şi combaterii izolării sociale (vizită și suport la domiciliu, activități de socializare și petrecere a timpului liber)
 • procurarea actelor de identitate (certificate de naștere, cărți de identitate, certificat de handicap, decizie de pensionare, etc.)
 • distribuirea de ajutoare materiale ( pachete cu vitamine şi suplimente nutritive conform recomandării medicului, materiale igienico-sanitare destinate problemelor de incontinență urinară).
 • alte activităţi de promovare a incluziunii sociale a persoanelor defavorizate.

Beneficiarii serviciului sunt persoane cu domiciliul atât în municipiul Alba Iulia, cât și în județul Alba, diagnosticate cu scleroză multiplă, încadrate în graduri diferite de handicap, prezentând diverse probleme de natură medicală, socială și psihologică.

Pentru beneficiarii de pe județ, serviciile sociale sunt oferite de specialiștii Asociației SM Speromax Alba direct la domiciliul beneficiarilor, intervențiile acestora fiind specifice pentru fiecare caz în parte.

III. ACTIVITĂȚI DERULATE ÎN ANUL 2018

1. Gala Voluntarilor SPEROMAX ediția VII

Cei mai implicați voluntari ai Asociației SM Speromax Alba au primit recunoașterea din partea organizației, fiind premiați în cadrul Galei Voluntarilor SM Speromax Alba. Evenimentul a avut loc miercuri, 28 februarie, la sediul asociației, din Alba Iulia.

Evenimentul vine ca o recunoaștere din partea SM Speromax Alba, dar și a beneficiarilor, pentru tot efortul pe care l-au depus atât noii voluntari, cât și cei care activează de mai mult timp în cadrul organizației.

Diplomele au fost acordate de câţiva dintre partenerii constanţi ai Asociației SM Speromax Alba din ultimii ani. Este vorba de Barbu Andrei – Terraster, Stoia Maria Daniela – jurnalist Ziarul Unirea, Cosma Ana – Centru de Resurse – Academia Doamnelor.

2. 8 Martie

Pentru a sărbători doamnele și domnișoarele din cadrul asociației, la sediul asociației s-a organizat un eveniment festiv. Voluntarii asociației au oferit flori și mici atenții participanților.

Totodată, voluntarii au avut posibilitatea să interacționeze și să cunoască mai bine persoanele pentru care își dedică o mare parte din timpul lor liber.

3. Campanie de strângere de cadouri pentru pacienții cu SM

Echipa Centrului de Resurse „Academia Doamnelor” Alba Iulia a dorit să implice comunitatea locală într-o acțiune de strângere de cadouri pentru pacienții cu scleroză multiplă, astfel încât sărbătorile de Paște să vină cu un zâmbet și pentru ei. Campania a fost derulată în sprijinul Asociației SM Speromax Alba, care are circa 80 de beneficiari, persoane diagnosticate cu scleroză multiplă.

Cadourile au constat în:  alimente neperisabile, obiecte de igienă personală, cărți. Persoanele care au avut disponibilitatea au putut dona dispozitive medicale, cadre fixe, cadre cu roți sau scaune rulante sau donații pentru carburant, deoarece voluntarii și membrii Asociației SM Speromax Alba se deplasează des la domiciliile pacienților.

4. SĂPTĂMÂNA NAŢIONALĂ A VOLUNTARIATULUI – SNV 2018

În perioada 14 – 20 mai, Asociația SM Speromax Alba a desfășurat o serie de activități, menite să marcheze Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV). Scopul acestora este de a promova spiritul voluntariatului și de a apropia comunitatea locală de pacienții care suferă de scleroză multiplă, din județ.

În cadrul SNV au avut loc 3 activități, printre care un training, intitulat „Sunt voluntar. Lucrez în echipă”, „Free Hugs” – eveniment care are drept scop apropierea comunității de pacienții cu scleroză multiplă și un eveniment de socializare, destinat voluntarilor Asociației SM Speromax Alba.

5. Ștafeta Cicilistă SM

Ziua de 30 mai a fost dedicată persoanelor care suferă de scleroză multiplă, iar evenimentele organizate în zeci de țări sunt menite să atragă atenția comunităților asupra nevoilor pe care le au persoanele care suferă de această maladie și să îi aducă mai aproape de semenii lor.

La Alba Iulia, Asociația de Scleroză Multiplă din România în parteneriat cu Asociația SM SPEROMAX Alba și cu susținerea Asociației Filantropia Ortodoxă din Alba Iulia și Liga Studenților din Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia au organizat Ștafeta Ciclistă SM, un eveniment recreativ itinerant, de conștientizare comunitară.

La acest eveniment au participat  voluntari, persoane afectate de SM, familiile acestora, iar invitația a fost deschisă pentru toți cei care doresc să fie alături de ei. Pentru a sărbători acest eveniment, Garda Națională de la Alba Iulia a dat startul Ștafetei.

6. Gala Fundației Vodafone România

Fundația Vodafone România a împlinit 20 de ani de activitate, timp în care a sprijinit și implementat peste 1.100 de programe, de care au beneficiat 2,7 milioane de persoane din categorii defavorizate. Cele mai active ONG-uri din țară au fost premiate în cadrul Galei Fundației Vodafone România. Printre asociațiile și fundațiile nominalizate, s-a numărat și SM Speromax Alba, la categoria ”Servicii sociale”. Serviciile puse la dispoziția pacienților cu scleroză multiplă de asociație sunt: Centrul de informare și consiliere,  un centru de zi care oferă servicii socio-medicale, inclusiv la domiciliu, pentru persoane cu scleroză multiplă din județul Alba, s-a oferit sprijin unui număr de 80 de pacienți și peste 50 de membri ai familiilor acestora.

Voluntarul de profesie, proiect pus pe picioare de Luiza Pop, a însemnat sesiuni de terapie ocupațională, pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu SM. Munca Luizei a presupus lucrul cu pacienții și cu familiile lor pentru a găsi, împreună cu aceștia, soluții practice la problemele și limitările cu care se confruntă pacienții în activitatea de zi cu zi.

Una din cele mai mari reușite ale Asociației SM Speromax Alba a fost amenajarea și dotarea unei Săli de kinetoterapie și recuperare motorie, de care beneficiază, în mod gratuit, sute de persoane cu dizabilități care nu dețin venituri și care, în lipsa acesteia, nu ar avea acces la asemenea servicii.

7. Crăciun în familia SPEROMAX

An de an, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă a fost realizată o activitate de socializare pentru beneficiari la sediul asociației.

Programul a început cu o grupare de colinzi susținută de către copii. La sfârșitul programului s-au oferit seturi de farfurii pentru beneficiarii noștri. Seturile au fost oferite ca sponsorizare din partea companiei IPEC.

8. Activități de hand-made

De-a lungul anului 2018, Asociația SM Speromax Alba a oferit beneficiarilor activități de hand-made, în care, alături de voluntarii asociației au realizat diverse obiecte hand-made pentru 1 Martie.

Sursa: Urbea Mea
Înapoi Experiment Știrile PRO TV. Cum e tratat un bărbat în scaun cu rotile de taximetriști

Lasă un comentariu

Oferim suport și siguranță persoanelor afectate de Scleroză Multiplă.

Sediul Speromax

Str. Gladiolelor, Nr.3A
Alba Iulia,  Jud. Alba, 510040
Program:

Luni, Miercuri, Vineri 8:30 – 12:30

Marți, Joi 8:30 – 16:00