Coacăzele negre combat oboseala, fiind recomandate în tratarea multor boli

În comparaţie cu alte alimente, coacăzele negre au cel mai mare conţinut de antioxidanţi. Avantajele acestor aromate fructe de pădure asupra sănătăţii sunt remarcabile ! De aceea, mulţi specialişti le-au inclus în dietele lor şi le recomandă acelor persoane care vor să-şi îmbunătăţească starea de sănătate. Coacăzele negre se numără printre fructele cele mai bogate în vitamina C, iar unii autori au stabilit diferite valori ale acestei vitamine ce variază între 60- 192 mg la 100 g fructe. Deoarece în compoziţia acestui soi de coacăze există anumite substanţe numite antocianine, spre deosebire de alte fructe, coacăzele păstrează vitamina C în forma activă biologic în toate preparatele nutriţionale: infuzie, suc, sirop, vin sau lichior. Pe lângă vitamina C, coacăzele negre conţin şi alte vitamine: A, B, P, PP, alături de minerale esenţiale precum : magneziul, potasiul, calciul, fosforul, bromul, fierul şi zincul. „Datorită nutrienţilor conţinuţi, coacăzele negre încetinesc procesul de îmbătrânire, îmbunătăţesc vederea, protejează sistemul nervos de radiaţii şi de radicalii liberi, combătând oboseala”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Mai mult, administrate în cure de trei săptămâni, aceste fructe foarte aromate, cresc puterea de memorare. Totodată, coacăzele negre au un nivel scăzut de calorii, de grăsimi saturate, de colesterol şi de zahăr. De aceea, preparatele din coacăze negre stimulează secreţia sucului gastric, reduc procesele de putrefacţie şi măresc diureza.

În acelaşi timp, datorită bogatului conţinut de vitamina C, coacăzele negre sunt recomandate de nutriţionişti în tratarea bolilor de stomac, afecţiunilor hepatobiliare, oboselii generale, scorbutului şi surmenajului.

Sursa: Surplus de sanatate

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: