Tratament alternativ

Tratamentele alternative recomandate de medici:

Suplimente
Vitamine
Acizi grasi
Regimuri alimentare
Inlocuirea plombelor de amalgam cu mercur
Acupunctura
Yoga si meditatia
Oxigenul hiperbaric
Suplimentele: (va fi actualizat)

Vitaminele:

Doza adecvata de vitamine este recomandata tuturor persoanelor cu SM, dar nu exista dovezi stiintifice care sa ateste faptul ca dozele suplimentare de vitamine sau megavitaminele individuale sau in orice combinatie ar avea un efect favorabil asupra cursului bolii.

Acizii grasi:

Mai multe teste clinice au aratat ca suplimentarea regimului alimentar cu acizi grasi polisaturati (uleiul de primule) si cu acizii grasi din uleiul de peste au un oarecare efect in incetinirea progresului bolii si in ameliorarea gravitatii puseelor fara insa a le afecta frecventa.

Regimurile alimentare

Pana in prezent nu s-au gasit dovezi care sa sustina ca SM ar fi o consecinta a unui regim alimenter sarac sau a unor deficiente in alimentatie. Regimurile alimentare echilibrate care sa contina putine lipide si multe proteine sunt recomandate publicului larg si este bine ca acestea sa faca parte si din strategia de management a bolii pentru persoanele cu SM. Multe regimuri alimentare din comert sunt scumpe. Ele pot modifica in mod negativ nutritia si se pot dovedi a fi nesigure si periculoase pentru sanatate fara supravegherea atenta a medicului.

Inlocuirea plombelor de amalgam cu mercur

Inlocuirea plombelor de amalgam cu mercur (un aliaj de argint cu mercur) este rezultatul unor supozitii nedovedite conform carora SM ar fi un rezultat al otravirii cu mercur care s-ar scurge din plombe si ar afecta sistemul imunitar. Nu exista nici o dovada concludenta asupra faptului ca inlocuirea plombelor de amalgam ar fi de vreun real folos pentru SM.

Otravirile cu mercur sunt rare si necesita o expunere foarte mare (acestea fiind consecinte ale activitatii la locul de munca). Simptomele importante ale otravirii cu mercur sunt neurologice (de exemplu tremurul) din moment ce unul dintre organele majore afectate de mercur este creierul. Similaritatea intre simptoamele otravirii cu mercur si cele ale SM a dus la stabilirea eronata de legaturi intre mercur si SM. Testele care pretind ca masoara nivelurile mercurului din amalgam nu sunt demne de luat in considerare.

Inlocuirea plombelor de amalgam este costisitoare si stresanta. Este demn de mentionat faptul ca plombele alternative (din acrilat) nu sunt la fel de durabile si necesita un proces de aplicare complicat. Plombele de amalgam nu trebuiesc inlocuite decat in momentul in care nu mai sunt bune, acum putandu-se discuta cu dentistul dumneavoastra alternativele eventuale. In multe tari practica de a cere beneficii in urma inlaturarii plombelor de amalgam este vazuta ca nefiind una etica.

Acupunctura

Nu exista dovezi care sa ateste ca acupunctura ar avea vreun efect in derularea bolii sau al managementului simptomelor. Cu toate acestea acupunctura poate servi ca instrument de inlaturare a durerilor si spasmelor musculare.

Yoga si meditatia

Exercitiile fizice si relaxarile pot constitui un tratament valoros si placut pentru persoanele cu SM. Yoga si meditatia pot influenta in mod pozitiv viata persoanelor cu SM, imbunatatindu-le functiile sociale si fizice. Exista multe organizatii care fac cursuri speciale pentru persoanele cu handicapuri fizice.

Oxigenul hiperbaric (HBO)

Practica respiratiei oxigenului sub presiune in incaperi speciale in speranta de a opri cursul SM si de a imbunatati simptoamele a devenit populara in anii 80. Testele individuale facute in SUA, Marea Britanie, Canada si in Olanda au demonstrat ca HBO nu are nici un efect asupra vreunui parametru al evolutiei bolii.

Aceste concluzii asupra tratamentelor au fost extrase din Therapeutic Claims in Multiple Sclerosis (Revendicari terapeutice in SM) de William A Sibley MD, editia a patra, editura Federatiei Internationale a Societatilor pentru Scleroza Multipla, 1996.