Ce este SM ?

Prezicerea cu exactitate a cursului bolii pentru fiecare persoana afectata este de domeniul imposibilului, in schimb primii cinci ani de activitate a bolii dau o vedere de ansamblu asupra evolutiei ulterioare. Aceasta estimare se face pe baza modului in care boala evolueaza pana in acel moment si tipul (forma) bolii. Gradul de invaliditate atins dupa 5 si 10 ani este un indicator important in estimarea modului in care boala va evolua in viitor. Cu toate acestea pot interveni un numar mare numar de variabile:

  • Un mare numar de persoane cu scleroza multipla (aproximativ 45%) nu sunt afectate puternic de boala si duc o viata normala.
  • Exista un segment al populatiei (40%) la care boala devine progresiva dupa un numar de ani.
  • Varsta la care apare boala si genul persoanei pot fi de asemenea indicatori asupra cursului bolii. Unele cercetari au aratat ca aparitia la o varsta mai mica (sub 16 ani) implica o prognoza favorabila. Trebuie insa mentionat faptul ca un adult tanar care traieste cu scleroza multipla timp de 20-30 de ani poate avea ca rezultat un grad ridicat de invaliditate, chiar daca evolutia pana in acel punct a fost lenta, iar in primii 10-15 ani acesta a fost doar usor afectat. Alte cercetari au aratat ca un inceput tarziu (peste 55 de ani) in randul barbatilor indica un aspect progresiv pe care boala il are.