Investigaţii în premieră naţională la Clinica de Radiologie şi Imagistică Medicală Târgu...

Investigaţii în premieră naţională la Clinica de Radiologie şi Imagistică Medicală Târgu Mureş

293
0
SHARE

Şeful Clinicii de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, profesor Mircea Buruian, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că la centrul medical vor fi realizate în curând investigaţii în premieră naţională, după ce a fost dotat cu cel mai performant aparat de rezonanţă magnetică din România.

‘După o perioadă îndelungată de solicitări am reuşit să aducem la Târgu Mureş o instalaţie de rezonanţă magnetică cu un magnet puternic de 1,5 tesla (…). Acest lucru ne ajută să facem diagnostic de înaltă performanţă. Este vorba de nişte investigaţii care nu au mai fost făcute, deci le facem în premieră în România, întrucât până acum nu am avut cu ce, mă refer la scleroza multiplă, la transferul de magnetizaţie, la spectroscopia în tumorile cerebrale, tractografia, la tot felul de aspecte extraordinare’, a arătat profesorul Buruian.

Noul aparat de rezonanţă magnetică, în valoare de 1,5 milioane de euro, a ajuns în urmă cu o zi la SCJU Târgu Mureş şi urmează să fie instalat în cadrul Clinicii de Radiologie. Aparatul va fi exploatat de personalul specializat în cadrul Centrului de formare şi de instruire în domeniul imagisticii, a computer-tomografiei şi rezonanţei magnetice care funcţionează la Târgu Mureş, iar şeful clinicii consideră că acesta îşi va demonstra performanţa în cel mai scurt timp.

‘De exemplu după traumatismele cranio-cerebrale, după accelerări şi decelerări bruşte, se produc leziuni care nu se văd la CT, doar la RMN. Acum nu doar că aceste leziuni se văd la RNM, ci putem să le şi standardizăm în stadii de evoluţie importantă. Este vorba despre acei pacienţi care au suferit traumatisme grave şi care, în funcţie de aparţinători şi în funcţie de situaţia existentă, pot sau nu să devină donatori de organe. E o performanţă uluitor de mare, de exemplu la Computer Tomografie poate fi remarcat un aspect aproape normal, dar la Rezonanţă Magnetică leziunile se văd foarte bine, clar. Rezoluţia de obţinere a imaginii este foarte bună, imaginea este clară, performantă’, a precizat profesorul Mircea Buruian.

Sursa : Tirnaveni

Alte stiri:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY