Terapia Bowen sau ”capacitatea organismului de a se repara singur”

Terapia Bowen sau ”capacitatea organismului de a se repara singur”

7674
0
SHARE

Pornită din Australia şi utilizată la scară largă în ţările occidentale, fiind considerată o puternică metodă de însănătoşire, terapia Bowen începe să îşi croiască încet încet drum spre pacienţii din judeţul Mureş.

Tehnica terapeutică are la bază teoria conform căreia organismul în stare de relaxare totală îşi activează abilitatea de a rezolva orice problemă a corpului prin readucerea sa în stare de echilibru şi armonie.

Terapeutul Delia Bălaşa de la cabinetul Terapia Bowen, din Târgu-Mureş, susţine că terapia este indicată şi folositoare oricui, de la bebeluşi până la persoane vârstnice cu diferite afecţiuni.

Reporter: Cum a început povestea Bowen pentru terapeutul Delia Bălaşa?

Delia Bălaşa: Tehnica Bowen a fost ca un răspuns la căutările mele şi m-a făcut să o îndrăgesc din prima clipă. Iniţiatorul tehnicii, Tom Bowen, susţinea că metoda lui de tratament a fost ca un dar de la Dumnezeu. Nu încetez să mă mir ce minunat lucrează corpul şi ce fantastice sunt rezultatele.

Reporter: Terapia Bowen este la început de drum în judeţul Mureş. Putem vorbi deja de încredere din partea pacienţilor?

Delia Bălaşa: Tehnica Bowen a pătruns în România în 2007 şi de atunci se ţin cursuri pentru terapeuţi profesionişti, în continuare. În Mureş nu se cunosc încă multe lucruri despre tehnică, însă oamenii încep să fie informaţi prin reportaje radio TV şi prin articolele apărute în presa de specialitate. Pacienţii capătă o şi mai mare încredere pe măsură ce observă schimbarea în bine din organismul lor. Dar vorba circulă “din gură-n gură”, de la pacient la pacient.

În Australia, Germania, UK este recunoscută ca terapie complementară şi serviciile sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Reporter: Dar încrederea din partea medicilor? Există o doză de scepticism din partea lor?

1Delia Bălaşa: Terapeutul şi medicul se află de aceeaşi parte a baricadei, sunt în aceeaşi barcă. În mod normal, în străinătate, există o strânsă colaborare între terapeutul profesionist şi medic. Medicul este cel care evaluează starea pacientului înainte şi după terapie.

Mulţi medici sunt deja foarte deschişi spre metodele complementare, chiar îndrumând pacienţii înspre proceduri deja ştiute: acupunctura, reflexoterapie, etc.

Tratamentele Bowen nu exclud medicamentaţia alopată ci, din contră, îi potenţează efectele.

Reporter: Cum poate fi ”reparat” bolnavul cu Terapia Bowen?

Delia Bălaşa: Tehnica este foarte simplă, manevrele se execută pe fascie şi ţesutul conjunctiv, activând “doctorul interior” – capacitatea organismului de a se repara singur într-un mod natural şi neinvaziv. Este comparată cu “homeopatia manuală”. Cele mai multe schimbări au loc în organism în primele 24 de ore începând cu momentul în care pacientul coboară din pat. Iar indicaţiile post-tratament sunt foarte importante şi trebuiesc respectate. Fiind un mesaj preluat de receptorii neuromotori din fascie şi condus la creier nu se combină cu nimic altceva ce agresează corpul (masaj, reflexoterapie, acupunctură, fizioterapie). Fascia musculară lucrează mult mai bine când este hidratată corespunzător, de aceea eu încep tratamentele oferind pacientului un pahar cu apă. Pauzele dintre manevre sunt foarte importante, acordându-se astfel timp corpului să lucreze, reactivând memoria celulară a unei stări pre-existente de bine, sănătate, echilibru.

Pacienţii sunt întotdeauna curioşi câte şedinţe sunt necesare vindecării. Nimeni nu ştie cum lucrează “doctorul interior” al fiecăruia, dar în proporţie de 95% pacienţii obţin o stare de bine după doar 3-4 şedinţe. Ritmicitatea tratamentului este la un interval de 7 sau 14 zile calendaristice, în funcţie de cum răspunde corpul. În acest fel, comunicarea dintre terapeut şi pacient este foarte importantă. Tehnica nu foloseşte manipulări în forţă, ea resetează corpul aducându-l la setarea iniţială.

Reporter: Pentru a înţelege mai bine această terapie şi efectele ei vă rog să ne prezentaţi câteva cazuri tratate de dumneavoastră.

Delia Bălaşa: Am lucrat pe foarte multe cazuri, unele cu diagnostic, altele doar cu simptome. Rezultatele au fost uimitoare. Tehnica se adresează organismului la toate nivelele: fizic, emoţional, chimic. Am tratat cu succes pacienţi cu depresie, dureri de spate, dureri de genunchi, scolioză, alergii, astm, sechele după accidente vasculare, chisturi ovariene, constipaţii, tuse, infecţii urinare, probleme ale prostatei, stres, hipo/hiper tiroidie, guşă polinodulară, enuresis, migrene şi dureri de cap, etc. Uimitoare sunt rezultatele tratării colicilor la bebeluşi sau a oricăror altor probleme până la vârsta de trei luni. Terapia este indicată şi folositoare oricui, de la nou născuţi la persoanele de vârsta a treia.

Sursa : Med Farm

Alte stiri:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY