Alba Iulia, accesibilă şi nu prea pentru persoanele cu dizabilităţi

Alba Iulia, accesibilă şi nu prea pentru persoanele cu dizabilităţi

468
0
SHARE

Recent, Asociaţia SM Speromax Alba a efectuat un studiu în ce priveşte accesibilitatea instituţiilor publice pentru persoanele cu dizabilităţi. Acest studiu vine după ce anul trecut a mai fost efectuat, de aceeaşi asociaţie, acelaşi studiu, dorindu-se a se vedea acum dacă s-a schimbat ceva.
Astfel, asociaţia a înaintat un chestionar de evaluare a accesibilităţii unor instituţii publice sau firme de interes public. Din totalul de 19 chestionare s-au colectat 16, ceea ce reprezintă 80,21 din chestionarele aplicate. Trei instituţii, Instituţia Prefectului, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi E ON Gaz România-Sucursala Alba nu au răspuns la acest chestionar.
În urma datelor culese din teren a rezultat faptul că din totalul de 23 de sedii sau puncte de lucru, un număr de 22 au rampă de acces, acest lucru însemnând un procent de 95,6%.
Din totalul celor 16 instituţii care au răspuns chestionarului, cu un număr de 23 de locaţii, una din instituţii are doar două locaţii dotate cu rampă de acces din cele trei ale acesteia (DGASPC Alba), acest lucru având motivaţii diverse şi modalităţi de rezolvare a impedimentului.
Vestea proastă vine din faptul că deşi unele instituţii au rampe de acces, acestea nu sunt conform standardelor: Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Alba, ITM Alba şi DGASPC Alba. Alte instituţii, deşi deţin rampe de acces, între ele şi birouri sau ghişee se află trepte şi obstacole: Judecătoria Alba, Consiliul Judeţean Alba şi Casa Judeţeană de Pensii Alba, iar altele nu deţin bare de susţinere: Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Alba, Judecătoria Alba, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Alba, DGASPC Alba şi Casa de Asigurări de Sănătate Alba.
Preşedintele SM Speromax Alba, Dragoş Zaharia a precizat că responsabilitatea pentru a controla aceste lucruri revine Inspectoratului de Stat în Construcţii, care poate face controale doar în urma unor sesizări. De multe ori, unele instituţii preferă să fie avertizate sau amendate în loc să construiască rampe de acces la standardele cerute.
În ce priveşte alte facilităţi, precum covoare de ghidare pentru nevăzători, interpreţi în limbajul braille sau mimico-gestuali, nici o instituţie nu oferă aceste facilităţi.

Sorin Poparadu

 

Alte stiri:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY